Grandioos groen !

24 mei 2017
 • Kunst
 • Tip
 • Een lang weekend voor ons, en volop zon voorspeld …

  Mogen wij  een uitstapje in onze eigen stad Oudenaarde aanbevelen ?  Het groen staat nu overal op z’n mooist. Kom te voet, of met de fiets,

  en je geniet al zodra je thuis de deur dichttrekt.

  Het GROEN dat je in het MOU-Museum van Oudenaarde &  de Vlaamse Ardennen zal aantreffen is meer dan mooi. Het is GRANDIOOS.

  En precies daar willen wij het over hebben. tineb-lentezomer17-grandioosgroen-oudenaarde5

  Het museum stelt momenteel een verrassende verzameling wandtapijten tentoon onder de noemer “Grandioos Groen”. ‘Oudenaarde en Wandtapijten’ worden niet voor niets in  één adem genoemd. De stad kende een bloeiende tapijtnijverheid tussen de 15e en 18e eeuw.  Vooral de “VERDURES” vol groenwerk zijn typisch voor onze streek en waren erg geliefd.

   

  “Grandioos Groen” belicht de zogenaamde “KOOLBLADVERDURES’,  een bijzonder genre binnen de Oudenaardse Wandtapijtkunst. De tapijten verbeelden grote, weelderig gekrulde acanthusbladeren, waartussen  insecten, vogels, grote en minder grote dieren zich schuil houden. Uitbundige bloemen en tal van andere planten vervolledigen de decors. Het kleurenpalet is ingetogen, met bijna alleen tinten groen, blauw, bruin en geel.

  tineb-lentezomer17-grandioosgroen-oudenaarde6

   

  De opkomst van dit genre vindt vermoedelijk zijn oorsprong in de groeiende aandacht voor het bestuderen van de natuur tijdens de 16e eeuw.  Veel dieren en planten op deze tapijten zijn exotisch en verwijzen naar de toen recente ontdekkingen in het Oosten en de Nieuwe Wereld.

  Het bekijken van de koolbladverdures zijn een ONTDEKKING op zich. Je ziet pas echt wat er allemaal te zien is, als je rustig je tijd neemt om te kijken.  Gun jezelf een uurtje, en beleef een waar bad in het groen binnen de koele muren van ons stadhuis. De creativiteit van de ontwerpers en wevers van toen is adembenemend.

  Een aanrader, echt waar !

  tineb-lentezomer17-grandioosgroen-oudenaarde3

   

  Onze FAVORIET :

  dit leuke figuurtje -dat zo uit een hedendaagse illustratie afkomstig zou kunnen zijn-. Meerdere keren  is het terug te vinden, telkens weer anders,  op een gigantisch groot werk uit de privécollectie van Johan Creten.

   

   

  En daarna… Wat dacht je van een wandeling op de markt ?

  Dit is het uitgelezen moment om met eigen ogen te zien hoe mooi de markt wordt.    De heraanleg zit perfect op schema, de voetpaden aan de west- en zuidkant zijn bijna afgewerkt. Eind juni zullen alle terrasjes -ook die aan onze kant- zich weer kunnen vleien in de zon …Volop genieten verzekerd !

  Na de zomer komt het plein zelf aan de beurt. Tegen half november zal onze NIEUWE MARKT te bewonderen zijn, en te BELEVEN !

   

  Eindigen doen we graag met JOKE, zij stuurde ons een leuke foto met een LOOK Tine.B ;  een lichtblauw shirtje & sjaal @luisacerano op een pantalon met bloemprint @brax.

  Grandioos IN HET Groen, toch?

   

  PS. Heb jij ook een foto met LOOK Tine.B ?  Doorsturen graag !

  We geven jou met plezier een plaatsje in  het album COLLECTIES op onze site    (klik op het woord collecties, om een kijkje te nemen).
  tineb-lentezomer17-grandioosgroen-brax-luisacerano

   

  Blijf op de hoogte

  Schrijf je in en weet als eerste wanneer er een nieuwe blogpost is!